Friday, January 14, 2022

Är dödsstraff grymt och ovanligt straff essäer

Är dödsstraff grymt och ovanligt straff essäer



Högsta domstolen har slagit fast att den nuvarande metoden för dödlig injektion som används är konstitutionell, flera personer har lidit på grund av denna form av avrättning. Genom rättstvister, lagstiftning och opinionsbildning mot denna barbariska och brutala institution strävar vi efter att förhindra avrättningar och sträva efter att avskaffa dödsstraffet. Evans kropp. Death Row och det straffrättsliga systemet Institutionen för dödscellen är opålitlig och ekonomiskt ologisk. Oavsett hur allvarligt brottet är, att döda en dömd person är ett brott mot livets okränkbarhet och mot den mänskliga personens värdighet. Dödsstraffet kan användas men endast om detta är det enda möjliga sättet för straff. De sista 3 är dödsstraffet grymma och ovanliga straffuppsatser fick mig att göra rent. Tack. Vårt team av skribenter kommer gärna att skriva ditt papper, enligt dina specificerade instruktioner, och leverera det inom din deadline.





INTRODUKTION TILL DEN "MODERNA ERAN" AV DÖDSSTRAFFET I USA



Ditt uppdrag är i goda händer om författaren som fått i uppdrag att arbeta med den är välutbildad och med över års erfarenhet. Skicka in dina instruktioner nu via beställningsknappen nedan för att få ditt papper skrivet. Känner du att du inte har någon fritid att vila eller ta hand om dina familjebehov på grund av läxuppgifter? Kontakta oss helt enkelt! Ja det gör vi! och vi förstår den oro du har när du måste lita på att en annan person ska slutföra ditt papper. Lita på oss, vi kommer inte att göra dig besviken! Beställ ditt papper hos oss nu. Oavsett hur komplex din uppsats är, finns det en professionell skribent som är villig att hjälpa till. Kvaliteten på ditt papper är definitivt garanterad. Vi respekterar ditt beslut att söka våra tjänster. Dödsstraff är en konventionell form av straff som utdöms mot personer som begår olika allvarliga brott över hela världen.


I USA är dödsstraffet reserverat för allvarliga brott som mord och terrorism. Trots dess fortsatta användning tycker många människor att dödsstraff är grymt och ovanligt straff. Det finns många anledningar till varför människor uppfattar dödsstraffet på detta sätt. Enligt vissa personer erbjuder straffet inte rättvisa åt de kränkta parterna, trots graden av grymhet det skildrar. Trots dessa åsikter och uppfattningar har vissa länder lagkravet för dödsstraff men det tillämpas aldrig praktiskt. Det finns ett behov av att utforska orsakerna bakom uppfattningen av straffet som grymt och ovanligt samtidigt som det ger en förståelse för varför det aldrig används. En av anledningarna till att dödsdomen anses vara grym är på grund av det sätt på vilket den verkställs.


I vissa av processerna genomgår offret en lång period av rädsla, ångest och osäkerhet innan de når sin död. Ett av de vanligaste sätten att verkställa dödsdomen är genom att ge en dödlig injektion. Injektionen är ett av de grymmaste sätten genom vilka dödsstraffet kan genomföras, särskilt när det är felaktigt. Ett exempel kan ses i det amerikanska fallet med Ernest Jones som dömdes till döden genom en dödlig injektion. Offret gick igenom en outhärdlig en och en halv timme efter injektionen. Under hela varaktigheten vred han sig, avgav olika ljud och snarkade, ett tecken på olidlig smärta. Processen måste ha varit outhärdlig för offret såväl som för dem som verkställde straffen Manski och John 2.


Bortsett från administrationssättet är dödsstraffet också grymt på grund av hur lång tid det tar innan avrättningen. Perioden mellan domen och verkställigheten av straffet utsätter offret för stunder av negativ mental tortyr, vilket också kan påverka fängelsetjänstemännen, är dödsstraffet grymma och ovanliga straffuppsatser. Väntan hämmar potentialen för rationellt tänkande när man väntar på att deras tid ska avrättas. För att göra saken värre är väntetiden för lång i olika länder, varför väntan ibland varar upp till fem år. Till exempel i USA, är dödsstraffet grymma och ovanliga straffuppsatser, väntetiden före verkställighet går i upp till 11 år och två månader. Detta innebär att offret under hela varaktigheten måste leva inom kriminalvården i tortyr och plåga Baldus. Utöver detta gör dödsstraffets oförutsägbarhet det också till en grym och ovanlig form av straff.


För dem som dömts till döden är det ibland svårt att förstå huruvida avrättningen kommer att ske. I vissa fall försenas dödsdomarna genom överklagandeprocessen som förlänger vistelsen i federala anläggningar. Ibland skjuts dödsdomen upp närmare avrättningsdatumet, vilket gör det oförutsägbart för den dömda. Denna oförutsägbarhet orsakar rädsla och oro hos offret vilket gör det omöjligt att fokusera på dagliga aktiviteter. Sammanfattningsvis bekräftas dödsdomen vara både grym och ovanlig på grund av olika skäl.


Som sådan bör ingen dömas till dödsstraff oavsett sina misstag. Straffet skadar fler människor mer än det goda det gör. Genom att döda gärningsmannen uppnås dessutom inte nödvändigtvis rättvisa för de kränkta käpparna - Wrone et al Baldus, David C. Jämlik rättvisa och dödsstraff: En juridisk och empirisk analys. Upne, Canes-Wrone, Brandice, Tom S. Clark och Jason P. Manski, Charles F. och John V. Den straffrättsliga uppsatsen om dödsstraff är grym och ovanligt straff sammanfattat ovan är ett bra exempel på de uppsatser vi hanterar.


Du kan hitta många fler på den här bloggen eller alternativt kan du be oss att skräddarsy en för dig mot en liten avgift. Har du en uppgift om liknande ämne? Är detta ditt första besök på vår hemsida? Skriver du en uppgift om ämnet du just läst? Vi erbjuder gärna vår professionella hjälp genom att skriva din uppgift åt dig. Skrivstilen kommer att vara så akademisk att du kommer att tro att du skrivit den själv. Du behöver inte kämpa längre när vi har skribenter online just nu som är villiga att ta upp ditt projekt. Få läxhjälp nu! Någon kanske ifrågasätter tanken på att få läxhjälp, men tänk om du har skäl till varför du måste få hjälp med att skriva dina papper.


Förutom läxor har du andra viktiga saker att göra i livet. Som en familj att ta hand om, barn som behöver skötas, affärsresor som du måste göra och ibland familjesjukdom. Skulle du inte ägna dig åt dessa först innan du skriver din uppsats? Det är därför vi kommer till nytta som de bästa uppsatstjänsterna för alla dina läxuppsatser. Bästa Essay Services-skrivarteamet förstår att ditt behov av pappersskrivtjänst inte nödvändigtvis beror på att du är lat! Ibland behöver du vägledning för att komma på en disposition och välja ämne, är dödsstraffet grymma och ovanliga straffuppsatser, analysera data, skriva ett grovt utkast, genomföra research, bland annat.


Så, är dödsstraffet grymma och ovanliga straffuppsatser inte vara orolig över att be om hjälp med dina läxor. Vårt team av skribenter kommer gärna att skriva ditt papper, enligt dina specificerade instruktioner, och leverera det inom din deadline. Lägg din beställning idag! Vi har ett fantastiskt team av läxförfattare som är noggrant utvalda av vår erfarna redaktion. Teamet består av essäförfattare som kan hantera alla typer av uppdrag som du är i behov av. Du är på rätt plats om du letar efter uppsatshjälp, forskningshjälp, examenshjälp, är dödsstraffet grymma och ovanliga straffuppsatser, rapportskrivning, projektskrivning, fallstudier, terminsuppsatsskrivning och avhandlingshjälp bland annat.


Allt du behöver är att ange vilken typ av pappersskrivtjänst du behöver när du gör din beställning. Vi har genom åren hjälpt tusentals elever i behov av skrivhjälp. Detta är dödsstraffet grymma och ovanliga straffuppsatser att vi förstår och är proffs på akademisk skrivhjälp. Våra professionella skribenter kommer att hantera alla typer av papper som behövs, alla format och deadlines. Vi har anpassat vår plattform för att tillåta beställningar som tar så långa som månader och korta deadlines som timmar. Vi har också specialiserade läxförfattare som hanterar magister- och doktorsarbeten. Vi har gjort det enkelt för dig att skriva uppsatshjälp! Skicka in dina beställningsinstruktioner genom att fylla i formuläret och skicka sedan in betalningen för din beställning.


När vi har fått dina beställningsuppgifter får författaren omedelbart i uppdrag att arbeta med ditt papper, är dödsstraffet grymma och ovanliga straffuppsatser. Det ifyllda dokumentet kontrolleras av våra redaktörer och skickas sedan via e-post eller laddas upp till ditt konto. Vi har ett internt professionellt supportteam som är redo att svara på dina frågor eller funderingar, eller hjälpa dig att göra din beställning hos oss. com erbjuder personlig och omfattande hjälp för att skriva uppsatser till studenter med målet att hjälpa dem att utmärka sig i sina akademiska ansträngningar. Samarbeta med oss ​​för alla dina akademiska skrivtjänster. Vi skriver studentuppgifter och får höga betyg!


LÄG DIN BESTÄLLNING. Öka dina betyg med BestEssayServices. com Writing Team Känner du att du inte har någon fritid att vila eller ta hand om dina familjebehov på grund av läxuppgifter? Kan du skriva mitt papper? Dödsstraff är ett grymt och ovanligt straff Dödsstraffet är en konventionell form av straff som utdöms mot de som begår olika allvarliga brott över hela världen. Verk som citeras Baldus, David C. GÖR DIN BESTÄLLNING NU. Varför vi garanterar utmärkta resultat. Tack killar! Jag hade aldrig hanterat ett sådant ämne tidigare. Det var min första uppgift i högskolestudier och jag kunde inte komma på hur jag skulle hamra på den på egen hand, men din skribent gjorde det perfekt - Skickat för 22 minuter sedan. Jag förväntade mig perfektion är dödsstraffet grymma och ovanliga straffuppsatser av grammatik och jag är nöjd.


Föreläsaren är alltid på huvudet men var nöjd med min uppsats. Än en gång, tack så mycket, fler tidningar och vänner med dig. Tack för det goda arbetet med att rädda mina studier.





poisonwood bibeluppsats



Straffet skadar fler människor mer än det goda det gör. Genom att döda gärningsmannen uppnås dessutom inte nödvändigtvis rättvisa för de kränkta käpparna - Wrone et al Baldus, David C. Jämlik rättvisa och dödsstraff: En juridisk och empirisk analys. Upne, Canes-Wrone, Brandice, Tom S. Clark och Jason P. Manski, Charles F. och John V. Den straffrättsliga uppsatsen om dödsstraff är grym och ovanligt straff sammanfattat ovan är ett bra exempel på de uppsatser vi hanterar. Du kan hitta många fler på den här bloggen eller alternativt kan du be oss att skräddarsy en för dig mot en liten avgift. Har du en uppgift om liknande ämne? Är detta ditt första besök på vår hemsida?


Skriver du en uppgift om ämnet du just läst? Vi erbjuder gärna vår professionella hjälp genom att skriva din uppgift åt dig. Skrivstilen kommer att vara så akademisk att du kommer att tro att du skrivit den själv. Du behöver inte kämpa längre när vi har skribenter online just nu som är villiga att ta upp ditt projekt. Få läxhjälp nu! Någon kanske ifrågasätter tanken på att få läxhjälp, men tänk om du har skäl till varför du måste få hjälp med att skriva dina papper. Förutom läxor har du andra viktiga saker att göra i livet. Som en familj att ta hand om, barn som behöver skötas, affärsresor som du måste göra och ibland familjesjukdom.


Skulle du inte ägna dig åt dessa först innan du skriver din uppsats? Det är därför vi kommer till nytta som de bästa uppsatstjänsterna för alla dina läxuppsatser. Bästa Essay Services-skrivarteamet förstår att ditt behov av pappersskrivtjänst inte nödvändigtvis beror på att du är lat! Ibland behöver man vägledning för att komma fram till en disposition, välja ämne, analysera data, skriva ett grovt utkast, genomföra forskning, bland annat. Så var inte orolig över att be om hjälp med dina läxor. Vårt team av skribenter kommer gärna att skriva ditt papper, enligt dina specificerade instruktioner, och leverera det inom din deadline. Lägg din beställning idag! Vi har ett fantastiskt team av läxförfattare som är noggrant utvalda av vår erfarna redaktion.


Teamet består av essäförfattare som kan hantera alla typer av uppdrag som du är i behov av. Du är på rätt plats om du letar efter uppsatshjälp, forskningshjälp, avhandlingshjälp, rapportskrivning, projektskrivning, fallstudier, terminsuppsatsskrivning och avhandlingshjälp bland annat. Allt du behöver är att ange vilken typ av pappersskrivtjänst du behöver när du gör din beställning. Vi har genom åren hjälpt tusentals elever i behov av skrivhjälp. Det betyder att vi förstår och är proffs på akademisk skrivhjälp. Våra professionella skribenter kommer att hantera alla typer av papper som behövs, alla format och deadlines. Vi har anpassat vår plattform för att tillåta beställningar som tar så långa som månader och korta deadlines som timmar.


Vi har också specialiserade läxförfattare som hanterar magister- och doktorsarbeten. Vi har gjort det enkelt för dig att skriva uppsatshjälp! Skicka in dina beställningsinstruktioner genom att fylla i formuläret och skicka sedan in betalningen för din beställning. Jag håller inte helhjärtat med om dödsstraff. Redan som barn förstod jag hyckleriet. Det finns det klassiska abolitionistiska ordspråket: Varför dödar vi människor som dödar människor för att visa att det är fel att döda människor? Woodson v. North Carolina, U. Det verkar som om man ville främja och öka antalet avrättningar.


Handlingen går emot religionen, i många religioner är avrättning en omoralisk handling; detta är ett annat sätt att dödsstraffet strider mot konstitutionen. Den psykiskt sjuka avrättas, i Atkins v. Virginia, Atkins dömdes för väpnat rån och kapitalmord. Men på grund av hans psykiska problem och diagnosen psykisk utvecklingsstörning, bekräftades hans fall och han dömdes till livstids fängelse istället. står det att Högsta domstolen slog fast att Medicinalstyrelsen inte kan hindra en läkare från att delta i dödsstraffet A6. En läkare har svurit att rädda liv, inte ta dem. Så på ena sidan har du den hippokratiska eden och på den andra sidan har du högsta domstolens utslag. Det finns alltid möjligheten att något kan gå fruktansvärt fel när man ger en intagen dödlig injektion.


Det finns ett fall i delstaten Ohio där Romell Broom, en dödsdömd fånge, måste få den dödliga injektionen igen. Institutionen för dödscell är opålitlig och ekonomiskt ologisk. Det straffrättsliga systemet i Amerika är inte alltid korrekt, och när sammanhanget med dödsstraffet inkluderas uppstår en fruktansvärd kombination. Med hjälp av data från Death Penalty Information Center är det uppenbart att domstolen inte alltid ringer rätt. Svarta män var fångar per , och andelen vita män var per , fångar på dödscell. Slutligen används dödsstraffet för hämnd. Dödsstraff är all oacceptabel praxis som sår hämnd och inte ger rättvisa åt brottsoffer. Oavsett hur allvarligt brottet är, att döda en dömd person är ett brott mot livets okränkbarhet och mot den mänskliga personens värdighet. Dödsstraffet kan användas men endast om detta är det enda möjliga sättet för straff.


Det betonar också vikten av att inte ta bort möjligheten till inlösen från en dömd person. Bland de många moraliska dilemman som USA står inför är dödsstraffet en av de mest kontroversiella frågorna i vår tidsperiod. För närvarande finns det trettiotvå stater som tillåter dödsstraff, vilket lämnar arton stater som har förbjudit det DPIC. Dödsstraff är den legaliserade formen av att mörda en person utan att ta konsekvenserna av det. De flesta kapitalbrott begås i stundens hetta. De flesta kapitalbrott begås under stunder av stor känslomässig stress eller under påverkan av droger eller alkohol, när logiskt tänkande har avbrutits.


Många dödsbrott begås av svårt känslomässigt skadade eller psykiskt sjuka. I sådana fall utövas våld av personer som inte kan inse konsekvenserna för sig själva och andra. Även när brott planeras, koncentrerar sig brottslingen vanligtvis på att undkomma upptäckt, arrestering och fällande dom. Hotet om även det strängaste straff kommer inte att avskräcka dem som förväntar sig att undgå upptäckt och arrestering. Det är omöjligt att föreställa sig hur hotet om något straff skulle kunna förhindra ett brott som inte är överlagt. Dessutom är dödsstraffet ett meningslöst hot för politiska terrorister, som Timothy McVeigh, eftersom de vanligtvis agerar i en ideologis namn som hedrar sina martyrer. Dödsstraff löser inte vårt samhälles brottsproblem.


Att hota dödsstraffet lämnar de bakomliggande orsakerna till brott oåtgärdade och ignorerar de många politiska och diplomatiska sanktionerna, såsom fördrag mot asyl för internationella terrorister som avsevärt skulle kunna minska förekomsten av terrorism. Dödsstraff har varit ett värdelöst vapen i det så kallade "kriget mot droger". Det är irrationellt att tro att dödsstraffet – i bästa fall ett avlägset hot – kommer att avvärja mord som begås i narkotikakrig eller av handlare på gatunivå. Om emellertid stränga straff kan avskräcka brott, är permanent fängelse tillräckligt hårt för att avskräcka varje rationell person från att begå ett våldsbrott.


Den stora övervägande delen av bevisen visar att dödsstraffet inte är effektivare än fängelse för att avskräcka mord och att det till och med kan vara en uppvigling till kriminellt våld. Dödsstraffstater som grupp har inte lägre frekvens av brottsligt mord än stater utan dödsstraff. Användning av dödsstraff i en viss stat kan faktiskt öka den efterföljande frekvensen av kriminella mord. Kanske för att "en återgång till utövandet av dödsstraff försvagar socialt baserade hämningar mot användningen av dödligt våld för att lösa tvister...


I angränsande stater – den ena med dödsstraffet och den andra utan det – visar den stat som tillämpar dödsstraffet inte alltid en konsekvent lägre frekvens av brottsligt mord. Till exempel, mellan l och l, var mordfrekvensen i delstaterna Wisconsin och Iowa som inte omfattas av dödsstraff hälften av siffrorna för deras grann, Illinois - vilket återställde dödsstraffet i l, och som hade dömt personer till döden och verkställt två avrättningar. Jourhavande poliser utsätts inte för en högre andel kriminella övergrepp och mord i stater med avskaffande av brott än de gör i dödsstraffstater. Mellan och t.ex. var dödliga övergrepp mot polis inte nämnvärt mer eller mindre frekventa i stater med avskaffande av brott än i stater med dödsstraff.


Dödsstraff verkade inte ge officerare extra skydd under den tidsramen. Faktum är att de tre ledande staterna inom brottsbekämpande mord i var också mycket aktiva dödsstraffstater: Kaliforniens högsta dödsdömda befolkning, Texas flest avrättningar sedan dess och Florida tredje högsta i antal avrättningar och dödsdömda befolkning. Om något, dödsstraffet uppmuntrade till våld snarare än att dämpa det. Fångar och fängelsepersonal utsätts inte för en högre frekvens av kriminella övergrepp och mord från livstidsfångar i avskaffande stater än de gör i dödsstraffstater.


Mellan och , mördades interner av andra fångar. Uppenbarligen utövar hotet om dödsstraff "inte ens en stegvis avskräckande effekt jämfört med hotet om ett lindrigare straff i de avskaffande staterna. Den faktiska erfarenheten visar alltså bortom rimligt tvivel att dödsstraffet inte avskräcker mord. Ingen jämförbar bevisning motsäger denna slutsats. Dessutom finns det dokumenterade fall där dödsstraffet faktiskt anstiftade de dödsbrott som det var tänkt att avskräcka. Dessa inkluderar fall av det så kallade suicide-by-execution-syndromet - personer som ville dö men fruktade att ta sitt eget liv och begick mord för att staten skulle döda dem.


Till exempel, i , hävdade Daniel Colwell, som led av psykisk ohälsa, att han dödade ett slumpmässigt utvalt par på en parkeringsplats i Georgia så att staten skulle döda honom - han dömdes till döden och tog sitt eget liv när han dog. rad. Även om utförande av dödsstraff garanterar att den dömde inte kommer att begå några ytterligare brott, har det inte en påvisbar avskräckande effekt på andra individer. Dessutom är det ett högt pris att betala när studier visar att få dömda mördare begår ytterligare våldsbrott. Forskare undersökte fängelset och posterna efter frigivningen av fångar på dödscell i vilkas straff reducerades till livstids fängelse genom högsta domstolens dom i Furman.


Denna forskning visade att sju hade begått ytterligare ett mord. Men samma studie visade att i fyra andra fall hade en oskyldig man dömts till döden. Marquart och Sorensen, i Loyola i Los Angeles Law Review Återfall bland mördare händer ibland, men det förekommer mer sällan än de flesta tror; media skiljer sällan mellan en dömd gärningsman som mördar under villkorlig frigivning och en villkorlig frigiven mördare som mördar igen. Statliga uppgifter visar att ungefär en av tolv dödsdömda fångar tidigare dömts för mord. Men eftersom det inte finns något sätt att på ett tillförlitligt sätt förutsäga vilka dömda mördare som kommer att försöka döda igen, är det enda sättet att förhindra all sådan återfall att avrätta varje dömd mördare - en politik som ingen på allvar förespråkar.


Lika effektiv men mycket mindre omänsklig är en politik med livstids fängelse utan möjlighet till villkorlig frigivning. Konstitutionell rättvisa process och elementär rättvisa kräver båda att de rättsliga funktionerna för rättegång och dömande utförs med grundläggande rättvisa, särskilt när den oåterkalleliga sanktionen av dödsstraff är inblandad. I mordfall sedan dess har 88 procent av alla avrättningar skett för detta brott, det har funnits betydande bevis som visar att domstolar har dömt vissa personer till fängelse samtidigt som de dödat andra på ett sätt som har varit godtyckligt, rasistiskt och orättvist.


Rasdiskriminering var en av grunderna för att Högsta domstolen bedömde dödsstraffet grundlagsstridigt i Furman. För ett halvt sekel sedan, i sitt klassiska amerikanska dilemma, rapporterade Gunnar Myrdal att "Söder tillämpar dödsstraffet på bredast sätt, och negerbrottslingar kommer in för mycket mer än deras del av avrättningarna. Vår nations dödsdömer har alltid haft en oproportionerligt stor befolkning av afroamerikaner, i förhållande till deras andel av den totala befolkningen. Om man jämför svarta och vita lagöverträdare under det senaste århundradet, avrättades de förstnämnda ofta för vad som ansågs vara mindre än kapitalförseelser för vita, såsom våldtäkt och inbrott.


Mellan och , avrättades män för våldtäkt, av vilka - 90 procent - var svarta. En högre andel av de svarta som avrättades var ungdomar; och graden av avrättning utan att få sin övertygelse granskad av någon högre domstol var högre för svarta. Bowers, rättsligt mord ; Streib, dödsstraff för ungdomar Under de senaste åren har det hävdats att sådan flagrant rasdiskriminering är ett minne blott. Men sedan återupplivandet av dödsstraffet i mitten har ungefär hälften av de som sitter i dödscell vid varje given tidpunkt varit svarta. Mer slående är den rasmässiga jämförelsen av offer.


Det är sex gånger så stor risk att afroamerikaner som vita amerikaner dör i händerna på en mördare och ungefär sju gånger så stor risk att mörda någon. Unga svarta män löper femton gånger så stor risk att bli mördade som unga vita män. Så med den här informationen, när de som är dödsdömda granskas närmare, visar det sig att ras trots allt är en avgörande faktor. Den klassiska statistiska studien av rasdiskriminering i huvudstadsmål i Georgien som presenterades i McCleskey-fallet visade att "den genomsnittliga chansen att få en dödsdom bland alla åtalade fall var fyra. Baldus et al. Kemp och även om domstolen inte bestred de statistiska bevisen, ansåg den att bevis för ett övergripande mönster av rasfördomar inte var tillräckligt. McCleskey skulle behöva bevisa rasfördom i sitt eget fall - en praktiskt taget omöjlig uppgift.


Domstolen ansåg också att bevisen inte visade att det fanns "en konstitutionellt betydande risk för rasfördom i USA. General Accounting Office rapporterade till kongressen resultaten av dess granskning av empiriska studier om rasism och dödsstraff. GAO drog slutsatsen: "Vår sammanfattning av de 28 studierna visar ett mönster av bevis som indikerar rasskillnader i åtal, straff och utdömande av dödsstraff efter Furman-beslutet" och att "ras av offerinflytande hittades i alla skeden av process för det straffrättsliga systemet Texas var beredd att avrätta Duane Buck den 15 september, Buck dömdes till döden av en jury som hade fått veta av en expertpsykolog att han var mer sannolikt att vara farlig eftersom han var afroamerikan.


Högsta domstolen vilandeförklarade målet, men Mr. Buck har ännu inte fått den nya domen som förhandlingen kräver. Dessa resultat kan inte bortförklaras av relevanta icke-rasliga faktorer, såsom tidigare brottsregister eller typ av brott, eftersom dessa beaktades i Baldus- och GAO-studierna som hänvisas till ovan. De leder till en mycket ogynnsam slutsats: I denna nations rättegångsdomstolar, även för närvarande, behandlas dödandet av en vit person mycket strängare än dödandet av en svart person. Av de vita åtalade som avrättades hade bara tre dömts för att ha mördat färgade personer. Vårt straffrättssystem reserverar i princip dödsstraff för mördare oavsett ras som dödar vita offer.


Både kön och socioekonomisk klass avgör också vem som får en dödsdom och vem som avrättas. Kvinnor står bara för två procent av alla människor som döms till döden, även om kvinnor begår cirka 11 procent av alla kriminella mord. Många av de dödsdömda kvinnorna gjorde sig skyldiga till att ha dödat män som hade utsatt dem för år av våldsamma övergrepp. Sedan dess har bara 51 kvinnor avrättats i USA, varav 15 är svarta. Diskriminering av de fattiga och i vårt samhälle är rasminoriteter oproportionerligt fattiga är också väl etablerat. Det är en framträdande faktor för tillgången på råd. Rättvisa i kapitalmål kräver framför allt ett kompetent biträde för den tilltalade.


Ändå hade ungefär 90 procent av de dödsdömda inte råd att anlita en advokat när de ställdes inför rätta. Som justitie William O. Douglas noterade i Furman, "Man söker förgäves i våra krönikor efter avrättningen av någon medlem av de välbärgade skikten i detta samhälle" USA. De påvisade orättvisorna i den faktiska administrationen av dödsstraff bör vända balansen mot det i bedömningen av rättvisa. och opartiska observatörer. Domare John Marshall Harlan, som skrev för domstolen i Furman, noterade "... historien om dödsstraff för mord ... avslöjar ständiga ansträngningar, likformigt misslyckade, för att innan faktum identifiera de mord för vilka mördaren borde dö ... De som har tagit tag i den svåra uppgiften att faktiskt försöka utarbeta metoder för att kanalisera beslut om dödsstraff har bekräftat historiens läxa...


Att innan faktum identifiera de egenskaper hos kriminella mord och deras förövare som kräver dödsstraff, och att uttrycka dessa egenskaper på ett språk som rättvist kan förstås och tillämpas av den dömande myndigheten, verkar vara uppgifter som ligger utanför nuvarande mänskliga förmåga. Men i Gregg-beslutet övergav majoriteten av Högsta domstolen justitierådet Harlans visdom och bedömde som om de nya stadgarna med vägledd diskretion kunde åstadkomma det omöjliga. Sanningen är att dödsstadgar som godkänts av domstolen "inte effektivt begränsar juryernas utrymme för skönsmässig bedömning av några verkliga normer, och de kommer aldrig att.


Inget samhälle kommer att döda alla som uppfyller vissa förinställda verbala krav, sätta på lagböcker utan medvetenhet om täckning av oändligheten av speciella faktorer som den verkliga världen kan producera. Bevis som erhållits av Capital Jury Project har visat att jurymedlemmar i huvudrättegångar i allmänhet inte förstår domarens instruktioner om de lagar som styr valet mellan att utdöma dödsstraff och livstidsstraff. Även när de förstår vägrar jurymedlemmar ofta att låta sig vägledas av lagen. Effekten [av denna relativa brist på förståelse av lagen]... är att minska sannolikheten för att kapitaltilltalade kommer att dra nytta av skydden mot godtycke som är inbyggda i... lagen.


Även om juryns beslut om fällande dom styrdes strikt av de relevanta juridiska kriterierna, finns det fortfarande en stor reservoar av fritt utrymme för skönsmässig bedömning: åklagarens beslut att väcka åtal för ett allvarligt eller mindre brott, domstolens beredvillighet att acceptera eller avslå en erkännande av skuld, juryns beslut att döma för andra gradens mord eller dråp snarare än kapitalmord, fastställandet av den tilltalades förnuft och guvernörens slutgiltiga nådbeslut, bland annat. Diskretion i det straffrättsliga systemet är oundviklig. Dödsstraffets historia i Amerika visar tydligt den sociala önskan att mildra dödsstraffets hårdhet genom att begränsa tillämpningsområdet för dess tillämpning.


Oavsett om det är uttryckligen tillåtet i lagar eller inte, har bedömningen av dömande varit det främsta verktyget för detta ändamål. Men när dömande omdöme används - som det alltför ofta har varit - för att döma de fattiga, de vänlösa, de outbildade, rasistiska minoriteterna och de föraktade, blir det orättvisa. Med tanke på sådana fakta krävde House of Delegates i American Bar Association inklusive 20 av 24 tidigare presidenter för ABA ett moratorium för alla avrättningar genom en omröstning i februari. Huset bedömde att det nuvarande systemet var "en slumpartad labyrint". orättvisa metoder.


I sin undersökning av dödsstraffet i USA förstärkte International Commission of Jurists denna punkt. Trots de ansträngningar som gjorts under de senaste två decennierna sedan Gregg för att skydda administrationen av dödsstraffet från övergrepp, har de faktiska "konstitutionella felen som begåtts i statliga domstolar allvarligt undergrävt dödsstraffets legitimitet som straff för brott". I American Law Institute ALI, den ledande oberoende organisationen i USA. producera vetenskapligt arbete för att förtydliga, modernisera och förbättra lagen, tog bort dödsstraffet från dess modellstrafflag. ALI, som skapade den moderna rättsliga ramen för dödsstraffet i , indikerade att straffet är så godtyckligt, fyllt med rasistiska och ekonomiska skillnader och oförmöget att säkerställa en högkvalitativ juridisk representation för fattiga kapitaltilltalade att det aldrig kan administreras rättvist.


Eftertänksamma medborgare, som möjligen kan stödja det abstrakta begreppet dödsstraff, är skyldiga att fördöma det i praktiken. Till skillnad från alla andra straffrättsliga straff är dödsstraffet oåterkalleligt. När markisen de Lafayette talade till den franska deputeradekammaren flera år efter att ha bevittnat den franska revolutionens överdrifter, sa markisen de Lafayette: "Jag kommer att be om avskaffande av dödsstraffet tills jag har visat mig ofelbarheten i mänskligt omdöme. Sedan , i detta land har det i genomsnitt förekommit mer än fyra fall varje år där en helt oskyldig person dömts för mord. Mängder av dessa personer dömdes till döden. I många fall kom en uppskov eller pendling bara timmar, eller till och med minuter, innan den planerade exekveringen.


Dessa felaktiga övertygelser har förekommit i praktiskt taget varje jurisdiktion från ena änden av nationen till den andra. De har inte heller minskat de senaste åren, trots de nya dödsstraffstadgarna som godkänts av Högsta domstolen. Oroväckande, och alltmer, visar en stor mängd bevis från den moderna eran att oskyldiga människor ofta döms för brott – inklusive kapitalbrott – och att några har avrättats. Han dömdes till stor del baserat på ögonvittnesvittnesmål från baksidan av en polisbil på en svagt upplyst tomt nära brottsplatsen. Detta urval av galna och godtyckliga oskuldsbestämningar talar också direkt till den oupphörliga oro över att det finns många fler oskyldiga människor på dödsdömen över hela landet – såväl som som har avrättats.


Flera faktorer som ses i ovanstående urval av fall hjälper till att förklara varför rättssystemet inte kan garantera att rättvisan aldrig kommer att missfalla: överivrig åtal, felaktiga eller menade vittnesmål, ras, felaktigt polisarbete, påtvingade erkännanden, den tilltalades tidigare brottsregister, oduglig och under- försvarsadvokat med resurser, till synes avgörande indicier och påtryckningar från samhället för en fällande dom, bland annat. Och när systemet går fel är det ofta frivilliga utanför det straffrättsliga systemet – journalister till exempel – som rättar till felen, inte polisen eller åklagaren.


Att behålla dödsstraffet inför systemets påvisbara misslyckanden är oacceptabelt, särskilt eftersom det inte finns några starka överordnade skäl att gynna dödsstraffet. Fångar avrättas i USA med någon av fem metoder; i några få jurisdiktioner får fången välja vilken han eller hon föredrar:. Det traditionella sättet för avrättning, hängande , är ett alternativ som fortfarande finns tillgängligt i Delaware, New Hampshire och Washington. Döden på galgen är lätt att knäcka: Om droppen är för kort kommer det att inträffa en långsam och plågsam död genom strypning. Om droppen är för lång kommer huvudet att slitas av. Två delstater, Idaho och Utah, godkänner fortfarande skjutningsgruppen. Fången är fastspänd i en stol och klädd i huva. Ett mål är fäst vid bröstet.


Fem skyttar, en med blank, siktar och skjuter. Under hela 1900-talet har elchok varit den mest använda formen av avrättning i detta land och används fortfarande i elva stater, även om dödlig injektion är den primära metoden för avrättning. Den dömde fången leds – eller dras – in i dödskammaren, spänns fast i stolen och elektroder fästs på huvud och ben. När strömbrytaren trycks på anstränger sig kroppen och skakar när spänningen höjs och sänks. Ofta stiger rök upp från huvudet.


Det finns den fruktansvärda lukten av brinnande kött. Ingen vet hur länge elektricerade individer behåller medvetandet. I , beskrevs elstöten av John Evans i Alabama av ett ögonvittne enligt följande:. det första rycket av volt elektricitet passerade genom Mr. Evans kropp. Det varade i trettio sekunder. Gnistor och lågor utbröt ... från elektroden som var bunden till Mr. Evans vänstra ben. Hans kropp smällde mot remmarna som höll honom i den elektriska stolen och hans näve knöt permanent.

No comments:

Post a Comment